4 Haziran 2013 Salı

Seyyar Pos Cihazları Kaldırılıyor.

Seyyar POS Cihazları Kaldırılıyor.


Hali hazırda, seyyar POS cihazı kullananlar, bu cihazlarını, 01/07/2013 tarihinden itibaren kullanamayacaklar. Bunun yerine, yazarkasa özelliği olan yeni nesil cihazları kullanacaklardır.
 İlk önce yeni nesil yazarkasa nedir? (yasada Ödeme Kaydedici Cihaz –ÖKC- olarak geçer) Yeni nesil yazarkasaların özelliği nedir? Bunu anlatalım.

YENİ NESİL YAZARKASALAR
1-    Yazar kasalara, pos özelliliği (kredi kartı çekim cihazı) eklenecektir. Bu tür yazarkasalara “yeni nesil ödeme kaydedici cihaz” denecektir.
2-    Yeni nesil ökc de her fiş sonlandığında fiş toplamı ve toplam kdv değeri anlık olarak günlük hafızaya kayıt edilecektir. İstenildiğinde bu veriler gib bilgi sistemlerine anlık veya günlük olarak iletilebilecektir
3-    Bu cihazlar maliye bakanlığına otomatik olarak veri gönderebilecektir.
4-    Şu an  kullanılmakta olan yazarkasalar, 31/12/2015 tarihine kadar, kullanılabilecektir.
5-    Ancak; 01/01/2014 tarihinden itibaren, mali hafızaları dolan yazarkasalar a yeni hafıza takılmayacak,  bu cihazlar hurdaya ayrılacaktır.
6-    Şu anda seyyar pos cihazı kullanan mükellefler ve yol kenarında otopark hizmeti veren mükellefler ise, 01/07/2013 tarihinden  itibaren, “yeni nesil ödeme kaydedici cihaz” kullanmak zorundadırlar.
Maliye Bakanlığı, kredi kartı işlemlerini zaten, bankalardan  aldığı bilgiler ile takip edebiliyordu.
Artık, bankalardan bilgi almasına gerek kalmadan, bu bilgileri direk mükellefin cihazından çekebilecek.
Seyyar POS cihazlarının kullanılmaması ile ilgili zorunluluk, 3100 sayılı yasanın, 70 no lu tebliği ile gelmiştir. Tebliğde şu ibare yer almaktadır.
“””….
3. Diğer Hususlar
a) 3100 sayılı Kanun ve ilgili mevzuatına göre ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan mükelleflerden, faaliyetlerinde seyyar EFT-POS cihazı kullananlar 1/7/2013 tarihinden itibaren bu cihazlar yerine EFT-POS özelliği olan yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorundadırlar.
   …”””.

Sizin işyerinizde, 20 tane sabit POS cihazınızda olsa, 1 adet dahi şu anki seyyar POS cihazlarından kullanamayacaksınız.
Peki, şu anda fatura ile satış yapıp, tahsilatını  kredi kartı ile yapanlar ve yapacak?
Onlarda tahsilatlarını yaparken,  yaptıkları tahsilatın fatura numarasını cihaza girecekler. Aksi taktirde, yapılan tahsilat, maliye bakanlığında hasılat olarak görülecektir.
Yeni nesil yazarkasalara geçmek için vaktimiz bulunmasına rağmen, seyyar POS cihazı kullananlar, bu ay sonuna kadar yeni nesil yazarkasalarını almak zorundalar. Yada seyyar POS cihazlarını iptal edecekler.
Son  olarak, bu cihazın sadece bir firma tarafından satıldığını da söyleyelim.

04/06/2013
Mustafa TAN

Mali Müşavir / Bağımsız Denetçi 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder