5 Mart 2017 Pazar

ŞUBAT AYI ÜCRET HESAPLAMASI

ŞUBAT AYI ÜCRETİ NASIL HESAPLANIR?
            Ücret, iş sözleşmesinin bir tarafında yer alan işçinin sunduğu emeği karşılığında işverenin en önemli borcudur. Bu sebeple hesabının iş mevzuatımıza uygun olarak yapılması ve ödenmesi gerekir. Ancak ücret ödeyen işverenler ve uygulayıcılar yanlış bilinen birçok nedenden kaynaklı tereddütler yaşamaktadır. Bu itibarla, yazımızda ücretin nasıl belirlenmesi ve ödenmesi gerektiği ile ilgili bilgiler vereceğiz.
            ÜCRET HESAPLAMA ŞEKLİ
            İşçi ücretlerinin hesaplanmasında ilk olarak belirlenmesi gereken, işçinin;
-          saatlik ücretli mi ,
-          günlük ücretli mi yoksa
-          aylık maktu/kesin ücretli mi çalıştığıdır.

            Kısaca bu ücret şekillerini açıklayacak olursak; saatlik ve günlük ücret, işçi ücreti biriminin saat ve gün olarak belirlendiği ücret türleridir. Aylık maktu ücret ise uygulamada sıkça karıştırılan bir ücret şeklidir. Genellikle beyaz yaka işçiye veya uygulama kolaylığı açısından özellikli sektörlerde uygulanır. Maktu kelime anlamı olarak “değeri önceden belirlenmiş, götürü, pazarlıksız” demektir.
            AYLIK ÜCRET NEDİR?
            Bura da önemli olan bir diğer husus da ayda bir ödenen ücret ile aylık ücretin birbirine karıştırılmasıdır. Ücretin ayda bir ödenmesi, ücretin “aylık ücret” olduğu anlamına gelmez. Burda “aylık ücret” den anlaşılması gereken, “maktu ücret” tir.
            Ücret temel olarak en geç ayda bir ödenir ve iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile ödeme süresi bir haftaya kadar indirilebilir. Dolayısıyla “günlük” çalışma üzerinden hesaplanan ücret aylık ödeneceği gibi, aylık maktu ücretle çalışan işçinin ücreti de hafta da bir ödenebilir.
            İşçinin aylık maktu ücretle çalışması 4857 sayılı İş Kanununun 49. Maddesinin son fıkrasında “Hasta, izinli veya sair sebeplerle mazeretli olduğu hallerde dahi aylığı tam olarak ödenen aylık ücretli işçilere…” denilerek ifade edildiği gibi bir aylık süre karşılığında her hâlükârda ücretinin tam ödenmesi anlamını taşımaktadır. Dolayısıyla, ücreti “aylık ücret” olarak ödenen  bir işçinin çalışmadığı günler için ücreti kesilemez. Yukarıda anlatılanları daha anlaşılır kılmak için örneklerle açıklayacak olursak;
            ÖRNEKLER
            2017/Şubat Ayı İçin:
-          İşçi A günlük ücretli ve 28 gün çalıştığı kabul edilirse alacağı ücret 28X59,25=1.659 TL
-       İşçi B günlük ücretli ve 27 gün çalıştığı kabul edilirse alacağı ücret 26X59,25=1.540 TL (Hafta tatili ücretine hak  kazanmadığı  varsayılmıştır)
-        İşçi C’nin ücret türünün maktu aylık ücretli, ücretinin de sözleşmesinde asgari ücret olarak belirlendiği 28 gün çalışması karşılığında  alacağı ücret 1777,5 TL ,
-         İşçi D’nin ücret türünün maktu aylık ücretli, ücretinin de sözleşmesinde asgari ücret olarak belirlendiği 27 gün çalışması karşılığında  alacağı ücret 1777,5 TL olacaktır.
            Görüleceği üzere yazımızın başında da belirtildiği  gibi Şubat ayı ücret ödemlerinde tereddüt yaşanmaması ve özellikle işçilerden  “benin ücretim neden asgari ücretin altında ödendi” serzenişleri ile karşı karşıya kalınmaması işyerimizde çalışan işçinin  ücret türünün belirlenmesi ve bunun üzerinden ödeme yapılması önem arz etmektedir.                    
                                                   01/02/2017                                                               
                                                                                                           
                                                                                              Bayram YILDIRIM
İş ve Sosyal Güvenlik Danışmanı

                                                                                                E. İş Müfettişi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder